Selectează o Pagină

Det stora målet nästa år är att klara av en Ironman. Men jag har även bestämt mig för att köra En Svensk Klassiker igen. Klassikern blir 4 riktigt utmanande och härliga delmål inför mot Ironman Kalmar i augusti.
Träningsupplägget kommer att se lite annorlunda ut kommande år eftersom jag flyttade upp till Åre för 3 veckor sen. Ett härligt miljöombyte som innebär att jag kommer kunna åka mycket mer längdskidor istället för löpning i vinter. I sommar lär det också bli en hel del MTB istället för att bara nöta landsvägscykling. Att få andas frisk fjälluft varje dag och kunna njuta ännu mer av snorsport och friluftsliv är så härligt!

Det är många sporter att hålla igång när man tränar inför både en klassiker och triathlon. Därför kommer jag att ha lite olika fokusperioder under året. Det naturliga fokuset i vinter blir längdskidåkning med Öppet Spår som mål. Att byta ut ett gäng löppass mot längdpass tror jag kommer boosta löpformen till våren. Med ett förhoppningsvis rekordhögt VO2max som resultat 😎. Samtidigt som det blir mycket längdskidor kommer jag behöva bygga en bra grundkapacitet för både simning och cykling. Så här kan en träningsvecka se ut nu under vintern:

  • Måndag: 40 min morgonsim & 1 h spinning på wattcykel
  • Tisdag: 10 km distanslöpning & 40 min styrka
  • Onsdag: 10 km kuperad längdskidåkning
  • Torsdag: 40 min morgonsim & 1,5 h spinning på wattcykel
  • Fredag: 30-40 min löpning på band: Intervaller 4*4 min eller ett progressivt pass & 30 min styrka
  • Lördag: vilodag eller lätt pass längdskidor/alpint
  • Söndag: 20-30 km långpass längdskidor & yoga

 
Det härliga med att träna inför både triathlonlopp och en klassiker är att man aldrig tröttnar på någon av sporterna! Grym variation som jag också tror har bidragit att jag har hållit mig skadefri de senaste 4 åren. Men ska tilläggas att jag ser till att komplettera med 1-2 h styrka och ett yogapass varje vecka året om. Många timmar träning kan man tycka, men för mig är det mer än bara träning. Det är ett intresse och en passion. Jag är också van vid att lägga mycket tid på träning med en bakgrund som handbollsspelare från jag var 10 år till 22 år. Som handbollsspelare la jag ännu mer tid på träningen med flera handbollspass i veckan, matcher varje helg, styrka, teknik, rörlighet, spänst, kondition… Ni hör ju, det byggdes en bra grund redan då ;).

Första utmaningen 2020 blir Öppet Spår i slutet av februari. Tänker mig ett likande upplägg med långpassen som jag har haft inför marathon i löpning. Det innebär att jag ökar distansen på långpassen sakta med säkert varje helg för att komma upp i 3-4-mils långpass i februari. Jag hoppas kunna slå min tid från 2017 med marginal eftersom jag har riktigt bra träningsförutsättningar på snö den här gången. Dryga 8 h tog det sist och jag hoppas kunna komma ner mot 7 h. En tid som behövs om jag ska klara herrarnas superklassikertid på totalt 20 h för alla lopp. Lyckades med Superklassikern för damer år 2017(under 24 h), så behöver en ny utmaning för att motivera mig till att göra klassikern igen 😉
Over and out!
/Natta