Indexbeleggen

Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen is een beproefde methode voor gespreid beleggen op de lange termijn. Door te beleggen volgens een index neemt u deel in een gespreide portefeuille teneinde de markt te volgen i.p.v. deze proberen te verslaan.

Indexbeleggen wordt daarom ook wel passief beleggen genoemd, waarvoor geen dure analisten nodig zijn. Wij brengen dan ook geen prestatievergoeding in rekening. Dit maakt indexbeleggen een hele goedkope manier van beleggen, wat uw rendement ten goede komt.

Wat is een index?

Een index is een maatstaf voor de financiële prestaties van een specifieke beleggingscategorie. Zo is bijvoorbeeld de AEX (Amsterdam Exchange Index) een weergave van de prestaties van de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdamse effectenbeurs. In de meeste gevallen bestaat een index uit een gespreid mandje van een bepaalde activa, dat wordt gewogen op basis van marktkapitalisatie.

In samenwerking met

Wat is indexbeleggen?

Martijn Rozemuller is managing director van VanEck. Hij legt in deze video duidelijk uit wat indexbeleggen is. Martijn was in 2009 één van de oprichters van Think ETFs wat overgenomen is door VanEck.

Mercury Redstone indexstrategie

Digital Assets 25 Index

Onze indexstrategie volgt de Digital Assets 25 Index. Dit is een door MV Index Solutions (MVIS®) opgestelde index die de prestaties van de 25 grootste en meest liquide crypto-assets weergeeft. Hieruit filteren wij de crypto-assets die worden verhandeld op het handelsplatform Kraken en zodoende onderdeel uitmaken van onze indexstrategie en uw portefeuille.

Maximaal ~25% per crypto-asset

T.b.v. een goede spreiding hanteert de index bij de maandelijkse herbalancering een maximale weging van 20% per crypto-asset. Dit voorkomt dat een component (bv. Bitcoin) te dominant wordt. Afhankelijk van het aantal beschikbare componenten op Kraken ligt dit percentage voor uw crypto-portefeuille op ongeveer 25% per crypto-asset.

MV Index Solutions

Voor onze indexstrategie werken wij samen met MV Index Solutions (MVIS®). MVIS® is een dochtermaatschappij van VanEck en gespecialiseerd in belegbare indices. MVIS® past een onafhankelijke screening toe op de omvang en liquiditeit van alle crypto-assets in de index. Wereldwijd is er voor bijna 23 miljard dollar belegd in financiële instrumenten op basis van MVIS-indices. 

“Het zijn meestal de managers die buitensporige winsten behalen, niet de klanten. Zowel grote als kleine beleggers moeten vasthouden aan goedkope indexfondsen.”

Warren Bufffet